Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   
Κρίση βασικής εμπιστοσύνης έναντι δυσπιστίας (νηπιακό στάδιο)
Αρχίζει με τη γέννηση του παιδιού. Από το βαθμό και τρόπο που θα ικανοποιηθούν οι βασικές του ανάγκες (ύπνου, θαλπωρής, διατροφής κλπ.) εξαρτάται αν το βρέφος θα αναπτύξει αίσθημα εμπιστοσύνης ή δυσπιστίας σε σχέση με το περιβάλλον του. Το δεύτερο μπορεί να οδηγήσει σε ψυχωτικές – παρανοϊκές διαταραχές ή κατάθλιψη.
 
Κρίση αυτονομίας έναντι ντροπής και αμφιβολίας (πρώτο παιδικό στάδιο) 2-3 ετών
Είναι η φάση που το παιδί μέσα από τη λειτουργία του ΚΝΣ ελέγχει τώρα τους σφιγκτήρες του, μιλάει κλπ. Αποκτώντας έτσι ένα βαθμό αυτονομίας. Από το βαθμό και τρόπο καλλιέργειας της αυτονομίας αυτής από το περιβάλλον θα εξαρτηθεί η υγιής ή παθολογική λύση του σταδίου αυτού. Θετική τοποθέτηση του περιβάλλοντος θα δημιουργήσει στο παιδί αίσθημα σιγουριάς για τον εαυτό του. Αρνητική και διχασμένη τοποθέτηση θα του δημιουργήσει αμφιβολίες και ανασφάλειες για τον εαυτό του. Στην ενήλικη ζωή, είναι χαρακτηριστική η έκφραση της ανασφάλειας των ψυχαναγκαστικών που επαναλαμβάνουν πολλές φορές και την πιο απλή πράξη για να νιώσουν «σίγουροι».
 
Κρίση πρωτοβουλίας έναντι ενοχής και τύψης (στάδιο του παιχνιδιού) 4-5 ετών
Αντιστοιχεί με το φαλλικό στάδιο του Freud. Είναι η φάση της υπερκινητικότητας του παιδιού, της προσπάθειας να τα ανακαλύψει όλα, της χρησιμοποίησης της φαντασίας και της εφευρετικότητάς του. Όταν το παιδί δεν ενθαρρυνθεί σ’ αυτή του τη δραστηριότητα, τότε βιώνει συναισθήματα ενοχής και τύψεων, ενοχή γι’ αυτά που δεν εκτέλεσε με επιτυχία, τύψεις για τυχόν παραβάσεις των επιταγών των γονέων του.
 
Κρίση φιλοπονίας έναντι συναισθημάτων κατωτερότητας (σχολικό στάδιο) 6-12 ετών
Είναι η φάση της κοινωνικοποίησης του παιδιού με την είσοδό του στο σχολείο. Η επιτυχία θα του δημιουργήσει αίσθημα φιλοπονίας ενώ η τυχόν αποτυχία του αίσθημα κατωτερότητας και ανεπάρκειας.
 
Κρίση ταυτότητας έναντι σύγχυσης ρόλου (εφηβικό στάδιο) 13 -18  ετών
Είναι ίσως το πιο καθοριστικό στάδιο για την τελική διαμόρφωση της   προσωπικότητας.    Είναι η εποχή που ο νέος ζητάει να ανακαλύψει ποιος είναι και ποιος είναι ο ρόλος του   στην κοινωνία. Ανάλογα με τις ταυτίσεις που έχει κάνει   θα εφοδιαστεί με αυτοπεποίθηση   και σιγουριά ή θα παραμείνει σε σύγχυση και υπαρξιακό άγχος. Ιδιαίτερα στην εποχή μας που η προσφορά ειδώλων για ταύτιση είναι από τη μια πολύμορφη και από την άλλη εφήμερη, αφού τα περισσότερα είδωλα περιστασιακή μόνο ακτινοβολία διαθέτουν, η σύγχυση στη φάση αυτή είναι ιδιαίτερα έντονη. Φυσικά, αντιφάσεις σε οικογενειακό ή κοινωνικό επίπεδο επιτείνουν το πρόβλημα στο στάδιο αυτό.
 
Κρίση συντροφικότητας έναντι απομόνωσης (μετεφηβικό στάδιο)
Με την προϋπόθεση ότι ο έφηβος βρήκε την ταυτότητά του στο προηγούμενο στάδιο θα  αναζητήσει τους φίλους, το σύντροφό του κλπ. Αλλιώς θα παραμείνει απομονωμένος «ψάχνοντας για τον εαυτό του».
 
Κρίση δημιουργικότητας έναντι αποτελμάτωσης (στάδιο ενηλικίωσης)
Είναι η περίοδος της ζωής που χαρακτηρίζεται από την ανάγκη δημιουργικότητας και παραγωγικότητας. Η ανικανότητα εκπλήρωσης της ανάγκης αυτής οδηγεί στο συναίσθημα της στασιμότητας και αποτελμάτωσης.
 
Κρίση ολοκλήρωσης και ακεραιότητας του ΕΓΩ έναντι απελπισίας και απόγνωσης (στάδιο ώριμης ηλικίας)
Στη φάση αυτή ο άνθρωπος κάνει τον απολογισμό του. Ένας ολοκληρωμένος απολογισμός θα του δώσει το συναίσθημα της πληρότητας και ικανοποίησης, το αντίθετο θα τον γεμίσει απελπισία και απόγνωση αφού τώρα πια θα είναι πολύ αργά για τυχόν διορθωτικές αλλαγές. Είναι αυτό που λέει ο λαός «στερνή μου γνώση να σ’ είχα τότε».
 
Απ’ όλες αυτές τις φάσεις, αυτή της εφηβείας είναι η πιο καθοριστική γιατί αποτελεί τον κρίκο ανάμεσα στο παιδί και τον ενήλικα. Για το λόγο αυτό, η εφηβεία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος στη ζωή του ατόμου, είναι και η εποχή που πρωτοεκδηλώνονται οι περισσότερες ψυχολογικές διαταραχές. Είναι η εποχή που λόγω της ευαισθησίας της, προσφέρεται για κάθε είδους εκμετάλλευση όπως προσφορά αμφιβόλου ποιότητας ειδώλων, εφήμερων αξιών, τοξικών ουσιών κλπ.
 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr