Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   


psixismos--psixotherapia.jpgΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία

Ένας βασικός στόχος των ειδικών είναι να φέρουμε την ψυχοθεραπεία και τα ευεργετή­ματα της κοντά στο μέσο πολίτη. Μέσα από την ψυχοθεραπεία, πέρα από την επίλυση των βασικών ζητημάτων, το άτομο έχει τη δυνατό­τητα μεγαλύτερης ωρίμανσης, καλύτερης αντα­πόκρισης στις δυσκολίες της καθημερινής ζωής, βελτίωση της διάθεσης και της αυτοπεκτίμησης και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Περισσότερα πράγματα και καταστάσεις απ' ότι νομίζουμε περνάνε από τα χέρια μας και το βασικό μέσο για να επιτευχθούν όλα αυ­τά προκύπτει από τη δυνατότητα να διαχειρι­ζόμαστε τα συναισθήματα μας με τρόπο που να μας ωφελεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, πέρα από τη σωματική αδυναμία στα παιδιά, ο λόγος που λειτουργούμε σαν γονείς είναι ακριβώς στο να τα βοηθήσουμε να διαχειρίζον­ται τα συναισθήματα τους ( θυμός, χαρά, φόβος, οργή, λύπη κτλ.)

Υπάρχουνε μέσα μας πλευρές αδύναμες, ευάλωτες ή φοβισμένες αλλά και πλευρές δυ­ναμικές και ώριμες. Τα τελευταία χρόνια από έρευνες που έχουνε γίνει έχει παρατηρηθεί να υπάρχουνε δυσκολίες πιο πρώιμες απ' ότι στο παρελθόν, κυρίως ναρκισσιστικού και οριακού τύπου, είτε αφορούν το χαρακτήρα είτε το επί­πεδο ψυχοπαθολογίας. Λέγοντας ναρκισσιστι­κές δυσκολίες εννοούμε κυρίως την τάση που υπάρχει να θεωρούμε τον εαυτό μας ως πολύ σπουδαίο, πολύ αξιόλογο, περισσότερο απ' ότι μέσα σε μια αντικειμενική παρατήρηση ή ακρι­βώς το αντίθετο να θεωρούμε τον εαυτό μας ότι δεν αξίζει ,δεν μπορεί να καταφέρει τίποτα, δεν περνά από το χέρι μας τίποτα. Λέγοντας οριακές δυσκολίες εννοούμε κυ­ρίως την τάση να διαχωρίζουμε τον κόσμο σε καλό και κακό κάνοντας όμως με αυτόν τον τρόπο μια ομάδα κακή ή τους άλλους κακούς ή παντοδύναμους. Δημιουργούμε νοητικά σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο πραγματικά συμβαίνει έναν κόσμο εν δυνάμει απειλητικό.
Σε αυτά τα πεδία έρχεται κυρίως να δουλέ­ψει η ψυχοθεραπεία . Κυριότερη αιτία της παραπάνω παθολογίας είναι η σημερινές συνθήκες ζωής. Να ζήσουμε και να επιβιώσουμε και να πάρουμε ικανοποιήσεις μέσα σε μία σχέση, σε μία ομάδα, στην κοινότητα, προϋ­ποθέτει να καταστείλουμε επιθυμίες μας , ορμές και τάσεις οι οποίες δεν επιτρέπονται. Ένα παράδειγμα χαρακτηριστικό είναι η εργασία. Εργαζόμαστε σε δουλειές που πιθανόν να μην μας εκφράζουν ή να μην συμφωνούμε με την πολιτική της εταιρείας ή να πληρωνό­μαστε ελάχιστα κτλ. Από την άλλη πρέπει να το κάνουμε γιατί πρέπει να επιβιώσουμε, έτσι λειτουργούμε μέσα σε μία εσωτερική σύγ­κρουση. Μεταξύ αυτού που θέλουμε και αυτού που πρέπει. Οι κοινωνικές απαγορεύσεις ενδοβάλονται από τον ψυχισμό και λειτουργούν μέσα σε αυτόν πια σαν ένα ξεχωριστό κομμάτι του εαυτού. Είναι η φωνή που μας λέει: δεν πρέπει να το κάνω αυ­τό, αυτό πρέπει να κάνω, μήπως αν χειριστώ έτσι τις καταστάσεις θα έχω επιπτώσεις. Αν παρατηρήσουμε τον εαυτό μας θα δια­πιστώσουμε αυτήν την πλευρά του εαυτού μας. Στο βαθμό που η σύγκρουση αυτή είναι έντονη,το ίδιο και η επιθυμία και η απαγόρευση, τότε βρισκόμαστε σε μία κατάσταση αμφιθυμίας η οποία στη λύση της προκαλεί και τα συμπτώ­ματα όπως φοβίες - φόβο θανάτου, κρίσεις πανικού, ψυχαναγκασμούς κ.α. Αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης μπορεί να είναι επίσης και ένα καταθλιπτικό επεισόδιο ( δεν μπ­ορώ, δεν αξίζω, δεν βγαίνω έξω, φταίω εγώ, εγώ το προκάλεσα ) , νευρωσικά επεισόδια και πιο πρώιμες καταστάσεις, όπως ανέφερα παραπάνω.
Η μεγαλύτερη παγίδα είναι η δυσκολία να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό γιατί ντρεπόμα­στε ή γιατί φοβόμαστε ότι θα χαρακτηριστού­με τρελοί. Έχει μείνει βαθιά ριζωμένο ότι η τρέλα είναι κάτι κακό και ντροπή. Δεν είναι πε­ρισσότερο ντροπή από όταν κάποιος έχει πνευμονία, κάταγμα η πίεση. Η πραγματικότητα είναι ότι η τρέλα δεν ενδείκνυται σε τέτοιου είδους ψυχοθεραπεία. Η ψυχαναλυτικού τύπου ψυχοθεραπεία απευ­θύνεται σε άτομα με ένα σχετικά ισχυρό εγώ, ώριμο που να μπορεί να σκέφτεται και να θέ­λει να αλλάξει κάποιες πλευρές του χαρακ­τήρα του.

Όμως και στην ψύχωση πια, τα αποτελέσ­ματα, όταν υπάρχει συνδυασμός φαρμακοθε­ραπείας και ψυχοθεραπείας είναι θεαματικά, με την πιθανότητα ακόμα, να μην νοσηλευτεί ποτέ ο ασθενής, αντίθετα να έχει μεγάλο βαθ­μό λειτουργικότητας και επικοινωνίας.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φωνή των Πειραιωτών τον Οκτώβριο του 2007

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας
 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr