Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Επιλόχεια Ψύχωση Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   

epil1.jpgΗ κυριότερη αιτία τέτοιων περιπτώσεων είναι η επιλόχεια ψύχωση
, ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από κατάθλιψη, παραλήρημα και ιδέες της μητέρας να βλάψει το παιδί της ή τον εαυτό της. Τέτοιες ιδέες πρέπει να εντοπίζονται και να παρακολουθούνται, αφού μερικές μητέρες τελικά ενήργησαν με βάση αυτές. Συχνά η επιλόχεια ψύχωση συνδέεται, με προηγούμενες από το ιστορικό της μητέρας, διαταραχές της διάθεσης, όπως είναι η μανιοκατάθλιψη και η βαριά καταθλιπτική διαταραχή. Η συχνότητα του συνδρόμου ανέρχεται σε περίπου 2 ανά 1000 γεννήσεις. Σε ποσοστό 5% μετά από έρευνες, οι ασθενείς αυτοκτόνησαν και στο 4% σκότωσαν το παιδί τους.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα της επιλόχειας ψύχωσης αρχίζουν μέσα σε λίγες μέρες από τον τοκετό. Ο μέσος χρόνος έναρξης της νόσου είναι 2 εβδομάδες. Η ασθενής αρχίζει να παραπονιέται για κούραση, ανησυχία, αϋπνία. Είναι ευσυγκίνητη και τα συναισθήματα της μεταβάλλονται και εναλλάσσονται απότομα. Στη συνέχεια εμφανίζονται καχυποψία, σύγχυση, ασυναρτησία και παράλογες σκέψεις σχετικά με την υγεία και την ευημερία του παιδιού και της ίδιας. Η ασθενής μπορεί να αισθάνεται σαν να μη θέλει να φροντίσει το παιδί, σαν να μην το αγαπάει και σε μερικές περιπτώσεις σαν να θέλει να κάνει κακό στο νεογέννητο ή στον εαυτό της ή και στους δύο. Μπορεί ακόμα και να αρνείται τη γέννηση, να νιώθει ότι την καταδιώκουν ή την επηρεάζουν. Κάποιες φορές, περίπου στο 25% υπάρχουν ψευδαισθήσεις με παρόμοιο περιεχόμενο, όπως είναι φωνές, που λένε στην ασθενή να σκοτώσει το μωρό.

Αιτίες
Η επιλόχεια ψύχωση αποτελεί ουσιαστικά ένα επεισόδιο διαταραχής της διάθεσης, συνήθως μία μανιοκαταθλιπτική η καταθλιπτική διαταραχή. Συχνά ένα χρόνο μετά τον τοκετό στα 2/3 των ασθενών εμφανίζεται και δεύτερο επεισόδιο, συναντάμε δηλαδή μια υποτροπή της ασθένειας. Η διαδικασία της γέννησης, παράλληλα με τη χαρά και την ικανοποίηση που προσφέρει, αποτελεί και έναν στρεσσογόνο παράγοντα. Η απότομη πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, αμέσως μετά τον τοκετό μπορεί να συντελέσει στη διαταραχή όπως και διάφοροι ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, όπως η ανέχεια και η μετανάστευση. Επίσης, η ύπαρξη αμφιθυμικών, αντικρουόμενων συναισθημάτων της μητέρας για το νεογέννητο αλλά και μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, οι συζυγικοί καυγάδες ή η αίσθηση της μητέρας ότι είναι παγιδευμένη σε ένα αποτυχημένο γάμο, συνδέονται με τη αυξημένη συχνότητα της νόσου.

Θεραπεία:
Η επιλόχεια ψύχωση είναι μια επείγουσα ψυχιατρική κατάσταση. Η θεραπεία που προτείνεται είναι ένας συνδυασμός φαρμάκων από νευροληπτικά, αντικαταθλιπτικά και λίθιο. Μετά την κρίση συνίσταται ψυχοθεραπεία, η οποία κατευθύνεται σε εσωτερικές και εξωτερικές συναισθηματικές συγκρούσεις, στη βοήθεια στην ασθενή, να αποδεχτεί και να νιώσει άνετα στο ρόλο της μητέρας αλλά και στην παρότρυνση του περιβάλλοντος της ώστε να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης της γυναίκας. Υπάρχει υψηλό ποσοστό ανάνηψης από τη νόσο. Η γυναίκα μπορεί να βλέπει το παιδί της, κατά τη διάρκεια της ψύχωσης, όμως με την εποπτεία κάποιου άλλου. Άλλοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν και να οδηγήσουν στην εγκατάλειψη του νεογέννητου είναι η προηγούμενη βαριά κατάθλιψη ή η ψύχωση, η οποία δεν έχει αντιμετωπιστεί θεραπευτικά. Η χρήση ουσών από τη μητέρα. Η συναισθηματική ανωριμότητα της μητέρας. Ψυχοκοινωνική παράγοντες, όπως η φτώχεια και η μετανάστευση. Οι προηγούμενες επίσης εμπειρίες της μητέρας στη μητρική φροντίδα. Η ανικανότητα μιας μητέρας να αποδεχθεί και να ικανοποιήσει τις ανάγκες του παιδιού της, συχνά έχει τις ρίζες της στο γεγονός ότι δεν είχε μια ικανοποιητική σχέση με τη δική της μητέρα, σχέση η οποία πιθανόν να συμπεριελάμβανε παραμέληση και κακοποίηση. Επίσης, το πιθανόν αυστηρό οικογενειακό περιβάλλον που μεγάλωσε η μητέρα, στο οποίο δεν γίνεται αποδεκτή μια εγκυμοσύνη χωρίς γάμο ή το φυσιολογικό άγχος, που έχει η μητέρα για το νεογέννητο, θεωρείται παράλογο. Ακόμα, η έλλειψη στήριξης από τον πατέρα του παιδιού ή η διχόνοια μεταξύ του ζευγαριού είναι σημαντικός παράγοντας. Συχνά εξαιτίας του στρες συμβαίνει μια ψυχική παλινδρόμηση της μητέρας, στη διάρκεια της οποίας ενεργοποιούνται παλαιότερα ψυχικά τραύματα. Όσο πιο βαθιά και άλυτα είναι αυτά τα τραύματα, τόσο εντονότερα μπορεί να είναι και τα συμπτώματα και τόσο απροσδόκητη και ανεξέλεγκτη μπορεί να είναι μια συμπεριφορά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εκτιμάται ότι ένα συνδυασμός πολλών από τους παραπάνω παράγοντες, οδηγούν σε συναισθηματικό και κοινωνικό αδιέξοδο και αυτό με τη σειρά του, στην απόρριψη του νεογέννητου ή στην αυτοκτονία.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Αυριανή 24/2/08

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας  Λ.Αλεξάνδρας 209 τηλ. 2106462030
 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr