Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   

pan1.jpgΤο βασικό χαρακτηριστικό της διαταραχής πανικού είναι επαναλαμβανόμενες και απροσδόκητες προσβολές πανικού, που συνοδεύονται από έντονο άγχος, ανησυχία του ατόμου μήπως του ξανασυμβεί κρίση πανικού, και στεναχώρια για τις επιπτώσεις και τις συνέπειες αυτών των κρίσεων. Παρατηρείται σημαντική αλλαγή της συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα, παραίτηση από τη δουλειά.
Ουσιαστικά η διαταραχή πανικού είναι έντονος φόβος που συνοδεύεται από δυσφορία και εσωτερική ένταση, από σωματικά συμπτώματα και κυριαρχεί η αίσθηση επικείμενης καταστροφής.

Η κλινική εικόνα της διαταραχής του πανικού
Η κλινική εικόνα αφορά έντονο φόβο και δυσφορία που αναπτύσσεται αιφνίδια και κορυφώνεται συνήθως μέσα σε 10-15 λεπτά. Ταυτόχρονα, συνήθως παρατηρούνται και επιτάχυνση των παλμών της καρδιάς, εφίδρωση, αίσθημα πνιγμονής, πόνος ή δυσφορία στο στήθος, αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή λιποθυμίας. Ενυπάρχουν, φόβος απώλειας του ελέγχου, φόβος θανάτου ή τρέλας, ρίγη ή ξαφνικό αίσθημα ζέστης και αισθήματα μη πραγματικότητας.

Πότε εμφανίζονται οι κρίσεις πανικού
Πολλά από τα άτομα με διαταραχή πανικού, αναφέρουν ότι έχουν συνεχές άγχος για καθημερινά προβλήματα, κυρίως όταν αυτά σχετίζονται με την υγεία ή με τον αποχωρισμό ή την απομάκρυνση από κοντινά τους άτομα. Έτσι φοβούνται ότι το παραμικρό σύμπτωμα που παρατηρούν θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι οι κρίσεις πανικού και οι υποτροπές τους εμφανίστηκαν ύστερα από κάποιο τραυματικό γεγονός, όπως ένα ατύχημα, μια ασθένεια, απώλεια δουλειάς ή από διαπροσωπική απώλεια. Επίσης, συχνά συμβαίνουν στη διάρκεια της επιλόχειας περιόδου ή από λήψη ψυχοτρόπων ουσιών. Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συχνά και σε άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη.

Συνέπειες – Επιπτώσεις
Οι ασθενείς δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα στην καθημερινή ζωή, χάνουν την αυτοεκτίμησή τους και την αυτοπεποίθησή τους, εγκαταλείπουν συχνά την εργασία ή τις σπουδές τους και οδηγούνται ακόμα και σε πλήρη αναπηρία (δεν μπορούν να βγουν καθόλου από το σπίτι τους).

Πού οφείλονται
Οι προσβολές πανικού και γενικότερα η διαταραχή πανικού οφείλεται, είτε σε έντονα ψυχικά ή σωματικά τραυματικά γεγονότα είτε σε ενδοψυχικές συγκρούσεις, οι οποίες παλινδρομούν ψυχικά το άτομο τόσο, ώστε οι μηχανισμοί άμυνας του ψυχικού οργάνου να είναι αδύναμες να βοηθήσουν το άτομο. Συχνά πίσω από το άγχος, κρύβονται παιδικές φαντασιώσεις τιμωρίας για μια απαγορευμένη επιθυμία. πχ.το παιδάκι που επιθυμεί να εξαφανιστεί το μικρό αδερφάκι του, φοβάται ότι θα το τιμωρήσουν αυστηρά.

Αγοραφοβία
Η αγοραφοβία συνοδεύει συχνά τη διαταραχή του πανικού και αφορά το άγχος του ατόμου να είναι σε μέρη ή καταστάσεις από τις οποίες, πιθανώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να ξεφύγει, σε περίπτωση κρίσης πανικού. Αυτοί οι φόβοι αφορούν καταστάσεις που περιλαμβάνουν, το να είναι το άτομο έξω από το σπίτι του μόνο του, να βρίσκεται μέσα σε πλήθος ή να στέκεται στην ουρά, να βρίσκεται μέσα σε ένα αυτοκίνητο ή λεωφορείο ή αεροπλάνο. Οι παραπάνω καταστάσεις αποφεύγονται, αλλιώς το άτομο έχει έντονο και συνεχές άγχος. Η αγοραφοβία δεν πρέπει να συγχέεται με την κοινωνική φοβία κατά την οποία ο περιορισμός και ο φόβος αφορά τις κοινωνικές μόνο καταστάσεις.

Επιπολασμός
Το 2 - 3,5% του πληθυσμού προσβάλεται από κρίσεις πανικού συχνά. Στο 50% από αυτούς η διαταραχή πανικού συνοδεύεται από αγοραφοβία.

Θεραπεία
Κυρίως ψυχοθεραπευτική, με δύο άξονες: Ο πρώτος άξονας αφορά την υποστηρικτική ψυχοθεραπεία που ενισχύει την αισιοδοξία του ατόμου και την αυτοεκτίμηση και λειτουργεί ως συμπαραστάτης στις δυσκολίες. Ο δεύτερος άξονας αφορά την ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία και εδώ αναλύεται, επεξεργάζεται και επιλύεται το αίτιο του άγχους, η ποιότητα των ενδοψυχικών συγκρούσεων και ερευνόνται οι αντιδράσεις από το περιβάλλον και προς το περιβάλλον και ιδιαίτερα το άγχος αποχωρισμού. Σε επίμονες προσβολές πανικού ή σε αυτές που παρεμποδίζουν την λειτουργικότητα συνιστάται συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας  Λ.Αλεξάνδρας 209 τη.2106462030
 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr