Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Φυσιολογικά και παθολογικά χαρακτηριστικά στην εφηβεία Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   

teen1.jpgΗ εφηβεία ορίζεται από το χρονικό διάστημα, το οποίο ξεκινάει με την εμφάνιση των πρώτων σημείων ήβης, και καταλήγει στην ενηλικίωση του ατόμου.
Με τον όρο «ήβη», περιγράφουμε τις σωματικές και βιολογικές αλλαγές, που αρχίζουν μεταξύ 12 και 14 ετών και οφείλονται κυρίως στην έκκριση ορμονών.

Υπάρχει μια έντονη αλλαγή στην εικόνα του σώματος, της εικόνας του εαυτού, που οδηγεί τον έφηβο στην αναζήτηση μιας νέας ταυτότητας. Οι ορμονικές μεταβολές επίσης, ενισχύουν τις σεξουαλικές και επιθετικές ενορμήσεις του εφήβου και κινητοποιούν την ψυχοσυναισθηματική του εξέλιξη.

Το πως θα λυθεί η κρίση της εφηβείας, εξαρτάται από την προσωπικότητα και τις ψυχικές δυνάμεις του εφήβου, αλλά και από την συμπεριφορά και την στάση των γονέων.
Ο έφηβος και η οικογένεια είναι σε συνεχή αλληλεπίδραση, με έντονες συγκρούσεις χαρακτηριστικές αυτής της περιόδου. Ο έφηβος βιώνει μια βαθιά αμφιθυμία. Διεκδικεί με πάθος την αυτονομία του, την ίδια στιγμή που είναι άμεσα εξαρτημένος από την οικογένειά του και επιζητεί την σιγουριά.

Χρειάζονται όρια που θέτονται από τη συνεπή παρουσία των ενηλίκων και που του παρέχουν την αίσθηση αυτής της σιγουριάς. Χρειάζονται όρια επίσης, για να μπορέσει να αντιπαρατεθεί και να αναμετρηθεί. Του χρειάζεται απαραίτητα κάποιος για να συγκρουστεί μαζί του και να τον ξεπεράσει. Συνήθως αυτός είναι ο ομόφυλος γονέας. Υπάρχει ανάγκη λοιπόν, ο έφηβος να ανήκει σε μια δομή που δεν καταρρέει από την επιθετικότητά του, ούτε εκδικείται τις αντιπαραθέσεις του. Ο έφηβος κλονίζεται όταν βλέπει τους γονείς του αδύναμους.

Σε αυτή την περίοδο αποφεύγει τη σωματική επαφή με τους γονείς του. Τα αγόρια δεν θέλουν να τα πλησιάζει η μητέρα τους, να τα αγγίζει, να τα φιλάει. Το ίδιο συμβαίνει με τα κορίτσια και τον πατέρα τους. Σε αυτή την περίοδο υπάρχει άγχος για μια πιθανή αιμομικτική σεξουαλική σχέση που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Οι έφηβοι συχνά βλέπουν σεξουαλικού περιεχομένου όνειρα ή ερεθίζονται λόγω της σχέσης, με μια μεγαλύτερη αδερφή ή τη μητέρα.

Από την άλλη μεριά, οι γονείς περνάνε την κρίση της μέσης ηλικίας. Έχουν φτάσει ή κοντεύουν στην ηλικία των 50. Καταλαβαίνουν, ότι τους μένει λίγος χρόνος για να πραγματοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους και επιπλέον μειώνεται η σεξουαλικότητά τους. Παράλληλα βλέπουν τα όνειρα για τη ζωή και τη σεξουαλικότητα του εφήβου να ανατέλλουν. Οι γυναίκες βιώνουν τα προβλήματα της εμμηνόπαυσης, ενώ η κόρη τους αρχίζει να έχει περίοδο.

Οι γονείς θα πρέπει να μπορούν να ανέχονται τους εφήβους και να αντέχουν να αγνοούνται από αυτούς, χωρίς να το θεωρούν προσωπική τους αποτυχία. Να μην πιστεύουν ότι για το παραμικρό πρόβλημα, φταίνε οι ίδιοι και είναι αποτυχημένοι γονείς.

Είναι καλό να ξεφεύγουν από τη σχέση γονέων προς το μικρό παιδί, που το προστατεύουν και το προφυλάσσουν από τα πάντα, και να περάσουν σταδιακά σε μία σχέση με τον έφηβο ίση, ενήλικα προς ενήλικα.


Νεότερες έρευνες, βέβαια, δείχνουν ότι δεν περνούν απαραίτητα όλοι οι έφηβοι από τη διαδικασία εναντίωσης απέναντι στους γονείς. Δυσκολίες στην επικοινωνία και δυσαρέσκεια απέναντι στους γονείς τους, αναφέρουν οι έφηβοι που παρουσιάζουν προβλήματα.

Ομάδες εφήβων

Οι έφηβοι δημιουργούν ομάδες. Ο έφηβος έχει ανάγκη να ανήκει κάπου την περίοδο που νιώθει ότι απομακρύνεται από την οικογένεια. Για να ανήκει στην ομάδα, θα πρέπει να υιοθετήσει τον ίδιο τρόπο συμπεριφοράς, να ντυθεί όπως και οι υπόλοιποι, να κόψει τα μαλλιά του όπως και οι άλλοι της ομάδας, να ακούσει την ίδια μουσική.

Η ομάδα των εφήβων παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των διεργασιών της εφηβείας. Βοηθάει τον έφηβο και του δίνει μια προσωρινή ταυτότητα. Μέσα στην ομάδα ο έφηβος βρίσκει καινούρια κοινωνικά κριτήρια και νέα πρότυπα συμπεριφοράς, διαφορετικά από αυτά που του προτείνει η οικογένειά του.

Χαρακτηριστικά των περισσότερων ομάδων είναι να βάζουν κανόνες και απαγορεύσεις και να καθορίζουν επιτρεπόμενες ή μη συμπεριφορές.
Ο έφηβος εισπράττει συχνά υποστήριξη από την ομάδα ανάλογα με την ιδεολογία. Συχνά όμως, προκλητικές ή παραπτωματικές συμπεριφορές θεωρούνται σπουδαίες και ηρωικές.

Έτσι λοιπόν η ομάδα μπορεί να έχει μια προσαρμοστική λειτουργία για τον έφηβο, μπορεί όμως να δημιουργήσει και προβλήματα. Οι έφηβοι με αντικοινωνική συμπεριφορά ανήκουν κυρίως σε τέτοιες ομάδες. Ένας έφηβος που νιώθει την ανάγκη να βγάλει τις επιθετικές του διαθέσεις στο σπίτι, και αυτό του απαγορεύεται, διοχετεύει την επιθετικότητά του σε αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Τελικό στάδιο της εφηβείας (17 – 20 ετών)

Στο τελικό στάδιο έχουμε σταθεροποίηση της ταυτότητας. Οι έντονες συγκρούσεις συνήθως παύουν και οι απαιτήσεις της ενήλικης ζωής οδηγούν στην προσαρμογή στην πραγματικότητα.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΕΦΕΡΙΑΔΗΣ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ψυχολογίας και Ψυχοθεραπείας
 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr