Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθετο.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΦΟΒΙΑΣ: Οι αιτίες των φοβιών ξεκινούν απο τη βρεφική ηλικία. Οι αρνητικές εμπειρίες προκαλούνται όταν σημαντικά πρόσωπα για τη ζωή του βρέφους δεν κατάφεραν με τη συμπεριφορά τους να του καθυσηχάσουν έναν επικείμενο κίνδυνο. Ο λόγος είναι ή η υπερβολική αγωνία ή αντίθετα η παραμέληση σε μια περίοδο που το βρέφος ήταν αδύνατο να επεξεργαστεί νοητικά την κατάσταση αλλά ήταν ικανότατο να αισθανθεί τις λεπτές συναισθηματικές αποχρώσεις των άλλων, όπως ο φόβος ή αγωνία ή η αδιαφορία. Στους πρώτους μήνες τις ζωής οι ικανότητες των βρεφών εξυπηρετούν τα συναισθήματα ευχαρίστησης ή αποφυγής της δυσαρέσκειας. Ανάλογα με τη στάση των γονιών και του άμεσου περιβάλλοντος θα αρχίσουν να νοιώθουν σταδιακά ασφάλεια ή αντίθετα κίνδυνο. Με αυτό τον τρόπο γίνεται η πρώτη σύνδεση μιας μη απειλιτικής ιατρικής πράξης σε εξαιρετικά απειλιτική. Στην πορεία αυτή η σύνδεση ενισχύεται με επαναλλαμβανόμενες ίδιες αρνητικές εμπειρίες και δημιουργούν ένα ψυχικό τραύμα. Την δημιουργία δηλαδή μιας ομάδας νευρώνων που με τη συμμετοχή των νευροδιαβιβαστών επαναλλαμβάνουν καθε φορά την ίδια αρνητική συναισθηματική εμπειρεία όπως την πρώτη φορά.
Στην ψυχανάλυση αυτό το φαινόμενο ονομάζεται ψυχική παλλινδρόμηση και είναι καθοριστικό για την εκδήλωση συμπτωμάτων στις αγχώδεις, φοβικές και καταθλιπτικές καταστάσεις στην ενήλικη ζωή. Μια πλευρά του ψυχισμού, κάτω απο πίεση συμπεριφέρεται όπως την εποχή της πρώτης τραυματικής εμπειρίας.Η ανησυχία, ο τρόμος είναι τεράστιος ανεπεξέργαστος και οδηγεί στην αποφυγή της ιατρικής πράξης για να μειωθούν αυτά τα έντονα συναισθήματα.
ΕΓΚΑΘΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΦΟΒΙΑΣ: Σε ένα δεύτερο στάδιο στην ηλικία των 1 - 5 ετών όπου το νήπιο έχει αρχίσει να κατανοεί την εξάρτησή του απο του άλλους και δημιουργούνται έντονες ψυχικές συγκρούσεις, Απο τη μία θέλει να μείνει σε μια κατάσταση διαρκούς ευχαρίστησης και απο την άλλη το περιβάλλον το ωθεί στην πραγματικότητα, που σημαίνει και στερήσεις και συμβιβασμούς και πρωτοβουλίες. Στην αρχή το νήπιο νοιώθει έντονο θυμό αλλά φοβάται ότι θα τιμωρηθεί απο αυτούς που εξαρτάται η ζωή του. Αυτός ο φόβος αφορά την εγκατάλλειψη, τιμωρία ή εκδίκηση απο τη μεριά των γονιών. Έτσι καταπνίγει το μεγαλύτερο μέρος του, αισθάνεται ενοχή για το θυμό του και αυτον το δεσμό θυμού, ενοχής και φόβο τιμωρίας ο ψυχισμός του, ασυνείδητα με τον ψυχικό αμυντικό μηχανισμό της μετάθεσης τον μεταφέρει σε εξωτερικούς παράγοντες - ιατροφοβία, υψοφοβία κ.α ώστε να μπορεί ο οργανισμός να ελέχγει αυτές τις καταστάσεις και να μη ζεί συνεχώς σε έντονο άγχος. Μεταθέτει δηλαδη τη φοβία για την τιμωρία η την εγκατάλειψη απο τους γονείς που θα ήταν μια συνεχόμενη και αβάσταχτη απειλή σε μια εξωτερική κατάσταση ή αντικείμενο που θα μπορεί να "επιλέγει" την αποφυγή.
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης βέβαια είναι η ψυχοθεραπεία. Η ατομική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία για τους ενήλικες και η συμβουλευτική γονέων.
Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία ο γονιός λίγο πρίν την επίσκεψη στο γιατρό εξηγεί στο βρέφος με σταθερή και χωρίς υπερβολές φωνή τη πρόκειτε να συμβεί στο ιατρείο. Τα βρέφη αισθάνονται απο τον τόνο της φωνής τις κινήσεις του σώματος αν κάτι είναι ασφαλές ή απειλητικό. Μεγαλώνοντας κατανοεί και τα λόγια. Μετά την επίσκεψη είναι καλό να υπάρχει μια ήπια επιβράβευση ώστε το παιδί να νοιώσει καλά αλλά ταυτόχρονα να καταλάβει ότι δεν έγινε και κάτι εξαιρετικά απειλητικό.
Στους ενήλικες είναι χρήσιμο όσοι έχουν ιατροφοβία να αναλαμβάνουν συνοδοί σε γνωστούς που κάνουν επίσκεψη στο ιατρείο. Πέρα απο την εξοικείωση η συνοδεία δίνει μια εσωτερική δύναμη στο ρόλο του φροντιστή και αυτή η εμπειρία καταγράφεται θετικά στο ψυχικό όργανο.
Επίσης όταν χρειαστεί το ίδιο το άτομο που πάσχει ιατρική βοήθεια μπορεί να καλεί ένα έμπιστο άτομο που να λειτουργεί ως βοηθητικό εγώ.

Σεφεριάδης Δημήτρης

ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής
 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr