Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. Πολλά άτομα που δεν ταιριάζουν απόλυτα σε μια κατηγορία περιγράφονται ως ένας συνδυασμός δυο τύπων οργάνωσης ( παρανοϊκός – σχιζοειδής καταθλιπτικός – μαζοχιστικός και ούτω καθεξής). Η διαγνωστική αξιολόγηση της δομής του χαρακτήρα ενός ατόμου, ακόμα και όταν δεν υπάρχει διαταραχή προσωπικότητας, βοηθά το θεραπευτή να διαμορφώσει μια άποψη για το είδος των παρεμβάσεων οι οποίες θα είναι αφομοιώσιμες από τον πελάτη και τον τύπο της αλληλεπίδρασης μαζί του ο οποίος θα τον κάνει δεκτικότερο στις προσπάθειες για θεραπεία. Ακόμη και αν ένα άτομο δεν αντιστοιχεί ακριβώς με την περιγραφή ενός εγχειριδίου, τα περισσότερα άτομα μπορούν να τοποθετηθούν σε μια γενική περιοχή, η οποία προσανατολίζει τον κλινικό προκειμένου να είναι αποτελεσματικός στις θεραπευτικές διαδικασίες.

Η ψυχική δυναμική δεν ισοδυναμεί με παθολογία. Το σωστό είναι να θεωρούμε ότι κάποιος έχει παθολογικό χαρακτήρα ή διαταραχή προσωπικότητας μόνο όταν οι άμυνες του είναι τόσο στερεότυπες ώστε να εμποδίζουν την ψυχική του ανάπτυξη και προσαρμογή.

Ένας ιδεοληπτικός άνδρας οργανώνει τη ζωή του γύρω από τη σκέψη που αφορά την επίτευξη αυτοεκτίμησης μέσα από δημιουργικές ενέργειες σκέψεις όπως η ευρυμάθεια, η λογική ανάλυση, ο λεπτομερειακός σχεδιασμός και η συνετή λήψη αποφάσεων. Ένας παθολογικά ιδεοληπτικός άνδρας επαναλαμβάνει μη παραγωγικά τις ίδιες σκέψεις, δεν επιτυγχάνει κανένα σκοπό, δεν πραγματοποιεί καμιά φιλοδοξία του και καταλήγει να μισεί τον εαυτό του γιατί ζει κινούμενος σε φαύλους κύκλους.

Μια καταθλιπτική γυναίκα αισθάνεται ικανοποίηση προσφέροντας φροντίδα στους άλλους. Μια παθολογικά καταθλιπτική γυναίκα δεν είναι σε θέση να φροντίσει τον εαυτό της.

Επίσης είναι σημαντικό να διακρίνουμε ανάμεσα στο χαρακτήρα και στον τρόπο αντίδρασης ενός ατόμου. Συγκεκριμένες καταστάσεις υποκινούν ορισμένες πτυχές της προσωπικότητας οι οποίες κάτω από άλλες συνθήκες, μπορεί να είναι λανθάνουσες: η βίωση απωλειών φέρνει στην επιφάνεια την καταθλιπτική πλευρά ενός ατόμου. Οι απειλές εναντίον της ασφάλειας φέρνει στο προσκήνιο την παρανοϊκή μας πλευρά. Οι μάχες για την απόκτηση ελέγχου ευνοούν την ιδεοληπτική εμμονή. Η σεξουαλική εκμετάλλευση ενισχύει την εκδήλωση υστερικών αντιδράσεων. Στη διατύπωση μιας διάγνωσης ο θεραπευτής θα πρέπει να είναι προσεκτικός στη συγκριτική εξέταση της επιρροής τόσο των περιστατικών όσο και των χαρακτηριολογικών παραγόντων. Ένα συνηθισμένο σφάλμα είναι να υποθέσουνε, ανεξάρτητα από το πλαίσιο, ότι εάν ένας ασθενής αντιδρά σε κάποιο γεγονός σύμφωνα με την περιγραφή ενός συγκεκριμένου τύπου χαρακτήρα, τότε έχει αυτό το είδος προσωπικότητας.

Ειδική αξιολόγηση είναι σημαντικό να γίνεται ανάμεσα στην αντίδραση και στην προσωπικότητα και όταν υπάρχουν πολιτισμικές διαφορές. 

 

Παλαιότερα Σεμινάρια

Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr