Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Ψυχοσωματική ΙΙΙ Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   

 

Προσωπικότητα τύπου Α

Πολλοί προτιμούν τον όρο συμπεριφορά τύπου Α. Χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα ενεργητικότητας, ψυχοπνευματική υπερεγρήγορση, συναισθηματική εκφραστικότητα, ικανότητα χειρισμού πολλαπλών καθηκόντων, ισχυρή ανταγωνιστικότητα και επιθετικότητα, ανυπομονησία (Ivancevich & Matteson, 1988). Τα άτομα αυτά είναι πολύ εργατικά, τους απασχολεί ο χρόνος περάτωσης των καθηκόντων τους και προσπαθούν να πετύχουν όσο το δυνατόν περισσότερα σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα. Η υπεραντιδραστικότητα του διπόλου συναίσθημα-συμπεριφορά έχει θεωρηθεί ένας από τους παράγοντες ευόδωσης της αθηροσκλήρωσης και ο βαθμός κινδύνου για ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου στα άτομα αυτά είναι πολύ μεγάλος, με σημαντική πιθανότητα πρόωρου θανάτου. Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμη περισσότερο σε αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικής ρευστότητας και ανασφάλειας.

 

Προσωπικότητα ή συμπεριφορά τύπου C

Συγκεκριμένοι τρόποι συμπεριφοράς δημιουργούν παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη καρκίνου. Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με κακόηθες μελάνωμα πιστεύουν ότι αισθάνονταν υποχρεωμένοι να είναι συνεχώς ευχάριστοι, καταπίεζαν αρνητικά συναισθήματα (θυμό, φόβο, λύπη) και υπολόγιζαν τις ανάγκες των άλλων περισσότερο από τις δικές τους. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι τόσο καλά τεκμηριωμένη στη βιβλιογραφία, όσο η τύπου Α.

 

Ανοσοδυσλειτουργική προσωπικότητα

Αμφισβητούμενη οντότητα που προέκυψε από παρατηρήσεις σε άτομα ευάλωτα στις λοιμώξεις. Διακρίνεται από μια τάση αυτοθυσίας χωρίς αντισταθμιστική διεκδίκηση, πράγμα που την κάνει αγαπητή και συμπαθή. Συναισθήματα καταπιεσμένα για μεγάλα χρονικά διαστήματα υποσκάπτουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Ατυχηματοθηρική προσωπικότητα

Ορισμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας είναι δυνατόν να καταστήσουν το άτομο επιρρεπές στα ατυχήματα. Εξωστρέφεια, παρορμητικότητα, επιδειξιομανία, επιθετικότητα, σχετίζονται θετικά με εμπλοκές σε ατυχήματα. Ορισμένες προσωπικότητες επίσης, όπως η προσωπικότητα τύπου Α και η ψυχοπαθητική προσωπικότητα, είναι δυνατόν να εμπλακούν σε συμπεριφορές επικίνδυνες και έτσι να οδηγηθούν σε ατυχήματα.

 

Προσωπικότητα και αυτοκτονία

Η αυτοκτονία έχει συνδεθεί με μια σειρά χαρακτηριστικών της προσωπικότητας ή στάσεων, όπως η ενδοστρεφόμενη επιθετικότητα και η παρορμητική συμπεριφορά.

Άκαμπτη καταναγκαστική προσωπικότητα, αδυναμία προσαρμογής σε εναλλασσόμενες καταστάσεις, ασθενική προσωπικότητα, εξαρτητική προσωπικότητα, άτομα με αμφιθυμικά χαρακτηριστικά, ανασφαλή άτομα, σεξουαλική δυσπροσαρμοστικότητα, κυρίως ομοφυλοφιλία, είναι παράγοντες της προσωπικότητας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν συνδεθεί με αυτοκτονικές συμπεριφορές.

 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr