Συχνά Προβλήματα

Αγχώδης ή αποφευκτική προσωπικότητα
Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
Επιλόχεια Ψύχωση
Κοινωνική φοβία
Κρίσεις - Διαταραχή πανικού και αγοραφοβία
Κατάθλιψη και καταθλιπτικό συναίσθημα
Κατάθλιψη - αντιμεταβίβαση - θεραπεία
Μαθησιακές Διαταραχές
Νευρική ανορεξία, βουλιμία
Αυτοκαταστροφικές τάσεις παιδιών και εφήβων
Διλλήματα ηλικίας για το νηπιαγωγίο
Εξηγώντας το διαζύγιο στα παιδια
Η επιθετικότητα των παιδιών και η οριοθέτησή τους
Η αυτοκτονία στην εφηβεία
Κακοποίηση ανηλίκου
Οι διαζευγμένοι πατέρες
Εξαρτητική προσωπικότητα
Ιστριονική ή θεατρική (dramatic) προσωπικότητα
Ναρκισσισμος - Ναρκισσιστική Διαταραχή
Αντιεξουσιαστικές ομάδες και ο ρόλος της εφηβείας
Γάμος με συνοικέσιο
Δίαιτα και σύγχρονη Ψυχολογία
Εργασία εκσυγχρονισμός και ψυχανάλυση
Η Φαντασίωση και η ονειροπόληση
Η ψυχολογία των ανέργων
Η ψυχολογία των πλαστικών επεμβάσεων
Η συνεχή εκπαίδευση στίς μονάδες αποασυλοποίησης
Κακοποίηση γυναικών
Ομοφυλοφιλία και ψυχανάλυση
Όνειρα, ερμηνεία και ψυχανάλυση
Οριακή ή μεταιχμιακή προσωπικότητα
Παιδικά όνειρα και ψυχικές συγκρούσεις
Παιδοφιλία-παιδεραστεία
Πένθος
Προβλήματα σχέσεων
Προτεινόμενα θέματα προς συζήτηση
Στάδια της εξέλιξης της προσωπικότητας
Τα εγκλήματα του καλοκαιριού - ψυχικά αίτια
Το παιδί και τα παιχνίδια
Το στρες στη σύγχρονη εποχή
Ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο πλαίσιο του κέντρου
Φοβίες
Ψύχωση
Ψυχωση και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία
Ψυχοθεραπεία σε οργανικές νόσους
Ψυχισμός και Ψυχοθεραπεία
Ψυχαναλυτική διάγνωση του χαρακτήρα
Ψυχαναγκαστική διαταραχή
Ψυχοπαθητική προσωπικότητα
Ψυχοσωματική Ιατρική Ι
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙ
Ψυχοσωματική Ιατρική ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ιι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας Ι
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙΙΙ
Σύνδεση Ψυχανάλυσης Νευροβιολογίας ΙV
Η καθημερινή ζωή σε συνθήκες φτώχειας
Θεραπεία ζεύγους
Κλινική εποπτεία
Θεραπεία ζεύγους ΙΙ
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής
Survivor και υψηλή τηλεθέαση
Ιατροφοβία - ειδικές φοβίες

spacer.png, 0 kB
spacer.png, 0 kB
Γάμος με συνοικέσιο Εκτύπωση
Γράφει: Δημήτρης Σεφεριάδης   
O γάμος σημαίνει συμβίωση και η συμβίωση σημαίνει, πέρα από την ερωτική η σεξουαλική έλξη, συνεργασία και συμβιβασμός.
Ένας από τους λόγους που τίθενται από τους ανθρώπους που αναζητούν τον σύντροφό τους στα γραφεία συνοικεσίων, είναι η έλλειψη χρόνου.
Η μεγάλη πίεση για ακαδημαϊκή καριέρα που υπάρχει στη σημερινή εποχή και η οποία τροφοδοτείται από την οικογένεια, το εκπαιδευτικό σύστημα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν αφήνει ουσιαστικό χρόνο για ανάπτυξη φιλικών και ερωτικών σχέσεων.
Ο άνθρωπος, καταναγκαστικά επικεντρώνεται σε αυτόν το στόχο, τόσο έντονα ναρκισσιστικά, που πολλές φορές δεν αφήνει, συνειδητά η ασυνείδητα, να παρέμβει τίποτα ενδιάμεσα. Το τίμημα για την καριέρα είναι συχνά η καταπίεση φυσιολογικών ορμών όπως η συντροφικότητα και ο έρωτας με αποτέλεσμα την μοναξιά και την αποξένωση. Η μοναξιά είναι δικό μας δημιούργημα και όχι των άλλων. Στη σημερινή εποχή παρατηρούμε την ανάγκη της άμεσης ικανοποίησης της σεξουαλικής ορμής και ταυτόχρονα περιορισμό της  επικοινωνίας, βασικό συστατικό του γάμου. Ο γάμος χρειάζεται και χρόνο και συναισθηματική επένδυση.
Επίσης ένας άλλος παράγοντας είναι, ότι ενώ κάποιοι άνθρωποι, βρίσκουν γρηγορότερα και ευκολότερα το δρόμο προς τη συμβίωση και το γάμο, στηριζόμενοι στη θετική σχέση με τους γονείς τους, κάποιοι άλλοι καθυστερούν και εμποδίζονται από το βαθύ και ασυνείδητο δέσιμό τους με τους δικούς τους γονείς. Η σχέση του νεαρού κοριτσιού με τον πατέρα του και του νεαρού αγοριού με τη μητέρα του είναι σε αυτή την περίπτωση, καθοριστική. Βέβαια αυτή η αρχική δυσκολία είναι πιθανό να συντελέσει αργότερα στη μεγαλύτερη σταθερότητα του γάμου.
Ένας άλλος λόγος και ίσως ο κυριότερος, αφορά ανθρώπους με μειωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση οι οποίοι δεν βρίσκουν τρόπο να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους, φοβούνται την κριτική, απογοητεύονται πολύ αν δεν γίνουν αρεστοί, δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της πρώτης επικοινωνίας και της επιλογής και χρειάζονται έναν τρίτο για να αναλάβει αυτή την ευθύνη.
Συνήθως, αυτά τα άτομα έχουν βιώσει μέσα στην οικογένειά τους, σχέσεις όπου η έκφραση του συναισθήματος ήταν μειωμένη, η επικοινωνία τυπική και με πολλές προκαταλήψεις για τις σχέσεις των δύο φύλων.
Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει στη σχέση η προκύψει αμοιβαία έλξη, αίσθηση της ισοτιμίας, συνεργασία και κοινοί στόχοι, θα έχουμε πιθανότατα έναν πετυχημένο γάμο. Αν ο γάμος γίνεται για άλλους λόγους η τη διατήρηση του ονόματος, τότε δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτα άλλο παρά μια απρόσωπη σχέση. Μια σχέση με έναν χαλαρό και άτονο δεσμό γενικού χαρακτήρα και ελάχιστα προσωπικού, που ρυθμίζεται απόλυτα από παλιές συνήθειες και προκαταλήψεις.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυριανή την Κυριακή 2/11/08

 
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ
Η ΙΑΤΡΟΦΟΒΙΑ είναι μια ειδική φοβία που αφορά την επαφή με ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ιατρικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις ως μια δυσάρεστη επίπονη ή ενδεχομένως καταλυτική εμπειρία.O επιπολασμός στον πληθυσμό είναι περίπου στο 12 % .
Εδώ θα χρειαστεί να διαχωρίσουμε τις έννοιες του στρες της φοβίας και του αχγους.
Στρες είναι ένας φόβος για ένα πραγματικό γεγονός π.χ χειρουργική επέμβαση. Η φοβία είναι η ψυχική αίσθηση ότι κάποια απλη σχετικά και συγκεκριμένη κατάσταση είναι εξαιρετικά απειλητική. Άγχος είναι μια έντονη δυσάρεστη ψυχική κατάσταση για την οποία δεν γνωρίζουμε το λόγο. το άγχος αφορά ασυνείδητες ψυχικές συγκρούσεις. θυμός, ενοχές,απο τη μια μεριά και φόβος αποχωρισμού ή τιμωρίας σε σύγκρουση με την επιθυμία για το αντίθε
 
Κρίση Κορονοιού
Πρωταγωνιστές σε μία ταινία θρίλερ όπου στόχος της ταινίας είναι να αποφύγουμε να μεταδώσουμε τον ιό σε οποιοδήποτε άλλο συνάνθρωπό μας αλλά ταυτόχρονα και σε μας τους ίδιους. Γιατί δεν γνωρίζουμε αν ανήκουμε και εμείς στις ευπαθείς ομάδες. Τα μέτρα προφύλαξης είναι γνωστά. Γνωρίζουμε από τις άλλες χώρες την Κίνα την Ιταλία την Ισπανία τη Γαλλία ,τα αποτελέσματα της ίωσης.
Αντίπαλός μας ένας ιός πολύ επιθετικός αλλά όχι τόσο έξυπνος. Μεγαλύτερος ακόμα αντίπαλος μας η πλευρά του εαυτού μας που νοιώθει παντοδύναμη και είναι έντονα παρορμητική και αυτοκαταστροφική. Αυτή την πλευρά μας επειδή μπορούμε και έχουμε τη δυνατότητα, θα χρειαστεί να την τιθασεύσουμε.
Η αίσθηση της παντοδυναμίας ανήκει στις αρχαϊκές ψυχικές διαδικασίες. Μια αίσθηση ότι είμαστε αλώβητοι. Στην πραγματικότητα στην ενήλικη ζωή αφορά μία παραληρητική διαδικασία, μία ψευδαίσθηση τη
 
Χαρακτήρας, Παθολογία Χαρακτήρα,Συνθήκες Ζωής

ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΖΩΗΣ

Όλοι μας διαθέτουμε στοιχεία από πολλά είδη προσωπικότητας, ανεξάρτητα από τις τάσεις που κυριαρχούν μέσα μας. 

Διαβάστε περισσότερα...
 
Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 209, τκ 11523 ΑΘΗΝΑ - Τηλ. 2106462030, 2106462075, Fax 2106462030, Κιν. 6973537970 - e-mail: seferiadis.dimitris@yahoo.gr